Vær spordetektiv

Dyrene sætter spor, når de bevæger sig rundt i naturen. Kigger du efter, kan du som en sand detektiv bruge sporene til at opsnuse, hvilke dyr der har været forbi.

Hvornår kan du lege spordetektiv?

Om vinteren er der gode muligheder for at være spordetektiv, da dyrenes mange spor ses let i sneen. Du kan dog ofte også se fodaftryk i græsset, ligesom du kan holde øje med ekskrementer i naturen.

I Aars Skov finder du en sporrute

Hold øje med sporene

Spor i sneen

Haren

Spor fra haren er lidt sjove, fordi du her kan se, om haren har haft fart på eller har siddet stille.

Er de store ”fødder” forrest, betyder det, at haren har haft fart på – det er nemlig bagbenene, den bruger til at sætte fra med. Er de store ”fødder” bagerst, har haren siddet stille.

spor i sneen efter mus

Musen

Ligesom musen selv, er mussespor bittesmå. Finder du et mussespor, så læg mærke til den fine streg, der er mellem ”fødderne”. Det er musens hale, som slæber hen ad sneen.

Kigger du godt efter, kan du se halesporet på billedet.

Spor efter en grævling

Grævlingen

Grævling og ræve kan godt bo i kollektiv i hver sin del af et gravanlæg – f.eks. i en gravhøj. Hullet ind til grævlingehulen er kileformet, da boet er foret med græs og mos. Når grævlingen rydder op, foregår det ved, at den skubber græs og mos med forbenene baglæns ud gennem hullet.

På billedet ser du sporet fra en grævling, hvor du tydeligt kan se de lange klør. Grævlingen er det dyr i Danmark, der har de længste klør.

Spor efter kronhjort

Hjorten

I Danmark har vi 4 hjortarter: Krondyr, Dådyr, Sika og Rådyr.

Krondyr og Rådyr har levet i Danmark i mange tusinde år. De indvandrede samtidig med skoven, da istiden sluttede og temperaturen steg. Dådyr og Sikahjorte er indført i Danmark – Dådyret for flere hundrede år siden, mens Sikahjorten kun har levet her i ca. hundrede år.

Kronhjorten er den største hjortart med en skulderhøjde på 150 cm., mens Rådyret er den mindste med en skulderhøjde på op til 75 cm.

På billedet ses sporet fra et krondyr. 

Spor efter ræv og hund

Ræven

En god måde at spore ræven på, er ved at holde øje med dens ekskrementer. Ræven bruger sine ekskrementer til at afmærke sit territorium. Rævens urin har en meget karakteristisk lugt, som selv menneskenæsen kan genkende.

Du kan også holde øje med fodspor fra ræven. Her er det vigtigt at skelne rævens spor fra hundens. Du kan kende forskel på spor fra en hund og ræv, hvis du lægger en pind hen over sporet. Ligger pinden på sporet uden at røre trædepuderne, så har du fundet sporet fra en ræv.