Snegle i haven

I september er sneglene i fuld gang med at lægge æg i haven, for at sikre næste års generation. Bliv klogere på nogle af havens snegle.

2 Vinbjergsnegle parret sig

Vinbjergsnegle

Vinbjergsnegle har et helt specielt sexliv og parrer sig oftest fod mod fod. De kan bruge mange timer på at ligge og beføle hinanden.

Hver vinbjergsnegl har sin egen kærlighedspil – en centimer lang kalknål, som dannes i kønsorganerne og som skydes ind mod modparten. Ud over kalk indeholder nålen hormoner, som afslapper modtagerens hunlige kønsveje og fremmer pileafskyderens muligheder for at blive far.

Pilen skal helst ramme modpartens kønsorganer for at virke ordentligt, men ofte rammer den ved siden af (Kilde: Naturens sexliv af Bjørli Lehrmann).

Læs mere om vinbjergsneglenes parring

Billede af en leopardsnegl og æg

Leopardsnegle

Leopardsnegle er en af de hurtigste snegle – og samtidig et rovdyr. Derfor kan sneglen indhente andre snegle og spise dem.

Sneglene indleder deres parring med at cirkle rundt om hinanden. Det foregår ofte højt oppe i et træ eller på en væg – og så sker det om natten.

Leopardsneglens slim er meget sej, så når de cirkler rundt om hinanden, laver de en slimstreng, der kan bære deres vægt. De forlader det faste underlag for blot at hænge i slimstrengen.

Hængende i slimstrengen, udkrænger sneglen sin enormt lange penis, som er fortykket i enden. Begge parters penis er over 10 cm. lange – og dermed oftere længere end sneglen selv. Penisserne slynger sig omkring hinanden og udveksler sædpakker, hvorefter parterne går hver til sit (Kilde: Naturens sexliv af Bjørli Lehrmann).