Byg dine egne fuglekasser

Fugle holder til steder, hvor der er masser af insekter og hvor der er gode muligheder for at finde redehuller. Det kunne f.eks. være i en fuglekasse, som du selv kan bygge.

Der bygges fuglekasser
Størrelser på fuglehuller til til fuglekasserne

Hvorfor bygge en fuglekasse? 

Fugle lever bedst i haver med mange gamle træer – især store, svækkede og døde træer er attraktive for fuglene, fordi der her ofte er naturlige hulheder og barksprækker.

I huller og sprækker er der masser af insektlarver, barkbiller og lignende, som tiltrækker fuglene, og samtidig giver det gode muligheder for at finde redehuller.

Har du ikke gamle træer i din have, kan du bygge og opsætte dine egne fuglekasser.

Sådan gør du

Når du skal bygge dine egne kasser, er hullernes størrelse afgørende for, hvilke fugle, der ”flytter ind”. Derfor kan det være en god idé at bygge kasser med forskellige hulstørrelser.

Huller til forskellige fugle

  • Blåmejsen og Topmejsen skal bruge et hul på 28 mm.
  • Musvitten og skovspurven skal bruge et hul på 32 mm.
  • Gråspurven skal bruge et hul på 35 mm.

Husk, at mejserne ikke bryder sig om at bo i boligkomplekser med andre fugle. Derfor kan det være en god idé at sprede fuglekasserne rundt omkring i haven.

For naturnørden

Vidste du, at spætten er en hulrugende fugleart, der selv hakker hullet til sin rede? Spætten bruger dog kun det samme hul én gang, hvorefter andre fugle overtager redehullet året efter.