Byg dit eget insekthotel

Vil du gerne have flere insekter og fugle i din have, og samtidig gøre noget godt for biodiversiteten? Så byg dit eget insekthotel.

Hvad er et insekthotel?

Et insekthotel er et sted, hvor insekterne kan gemme sig, finde føde og lægge æg. Det kan f.eks. være en bunke kvast, du lader ligge et sted i haven. Bunken kan bestå af alt godt fra haven – grene, kviste, blade, siv, blomsterstande og andet afklip. Jo større kvastbunken er, jo bedre er det for insekterne.

Der er ikke nogen opskrift på, hvordan du fremstiller det perfekte insekthotel, og det må gerne være vind og skæv – det er insekterne nemlig helt ligeglade med. Det bedste insekthotel er dog et, der bliver det samme sted i have, men som fyldes op med nyt kvast år efter år.

Få inspiration til dit insekthotel

Vil du gerne bruge lidt mere tid på dit insekthotel, finder du her inspiration til forskellige hoteller i forskellige størrelser.

insekthotel med pinde

Et hotel af grene og pinde

Det skal du bruge:

 • Et bundt grene eller bambuspinde på ca. 15-20 cm.
 • En snor.
 • En boremaskine.

Sådan gør du:

 1. Bor huller i grenene. Du må ikke bore hele vejen igennem, da det så trækker ind på insekterne, når de sidder i hotellet. Saml bunken med grene og bind dem sammen med snoren.
 2. Du har nu et lille insekthotel, som du kan hænge op et sted i haven.
 3. Vil du bygge et lidt større hotel, kan du bruge træstubbe i stedet for grene.
Insekthoteller lavet i vinkasser

Et hotel i et fuglehus

Det skal du bruge:

 • Et fuglehus.
 • Et stykke hønsenet.
 • Blade, pinde, kogler og lignende.
 • Et par søm.
 • En hammer.

Sådan gør du:

 1. Pil forsiden af fuglehuset af, så det kan fyldes med de forskellige ting, du har fundet i naturen – det kunne f.eks. være blade, kogler og pinde. Når du har fået fyldt fuglehuset godt op, sømmer du hønsenettet fast på forsiden af fuglehuset.
 2. Du har nu et fint insekthotel, som du kan hænge op i haven.
 3. Har du ikke et fuglehus, kan du i stedet bruge en gammel vintrækasse eller lignende.
Insekthotel i Aars Skov

Luksushotellet

Luksusinsekethotellet med de kubeformede huller finder du på naturbasen i Aars. Hotellet blev fremstillet af børn og voksne ved et arrangement i efterårsferien i 2019.