Få farmor Anettes ferietips

Udgivet: 15. oktober 2019

Anette Ervolder

En farmors bedste tips

Som farmor oplever jeg heldigvis ofte at få lov at låne mine dejlige børnebørn. Det betyder dog også, at jeg ofte har brug for en god idé til, hvad vi kan bruge vores tid sammen på. Derfor skriver jeg de idéer ned, som løbende kommer til mig, så jeg hurtig lige kan tage dem frem, når jeg får besøg af de dejlige unger.

Med hjælp fra Naturekspeditionens følgere på Facebook og idéer fra gemmeren har jeg udarbejdet dette indlæg med ferietips, som jeg håber, kan inspirere.

God fornøjelse!

Pige som leger jorden er giftig

Afhold stafetløb – Jorden er giftig

Opstil en bane på græsplænen, stranden eller i skoven med nogle stykker træ, som børnene kan træde på.

Opsæt herefter små forhindringer på banen med sten, som børnene skal balancere på – det kan f.eks. være mursten, du har liggende, eller natursten I finder i skoven. Opsæt også højdeforhindringer, som børnene skal kravle under, og læg en snor, de skal balancere på.

Når banen er klar, kan du arrangere en lille konkurrence mellem børnene om, hvem der hurtigt kan gennemføre banen. Husk jorden er giftig!

Børn på travetur i skoven

Tag en gåtur i skoven

Når man går tur i skoven, snakker man så godt sammen. Børn nyder at have en voksen at betro sig til, og der findes altid noget, man kan undres over i naturen. Derfor synes jeg, at en gåtur i naturen er en skøn aktivitet, når mine børnebørn er på besøg.

På turen kommer I måske forbi et godt klatretræ, hvor børnene kan klatre – eller I kan løbe om kap til det næste store træ. Kun fantasien sætter grænser.

Med julen, der nærmer sig, kan I kombinere gåturen med indsamling af naturmaterialer til julepynt og -dekorationer. Noget, som alle generationer kan være med til.

Børn som fisker ved fjorden

Tag en tur til fjorden med waders

Børn elsker vand, sand og waders. En tur til fjorden, hvor børnene kan fange og studere små dyr, kan derfor varmt anbefales.

Børn kan få lang tid til at gå med at studere, hvad de har fanget. Er der tvivl om, hvad I har fanget, kan I efterfølgende gå på biblioteket og finde en bog, hvor I kan læse om det.

På jeres tur kan I også finde nogle flotte sten og fine strandskaller, som I kan tage med hjem og male på.

Husk tørt tøj, madpakke og hyggemad – det gør altid lykke.

Pander med hyldeblomstpandekager

Tilbered mad over bål

Børn elsker at tilberede mad over bål – og det er en sjov og anderledes måde at hygge om frokosten, eftermiddagskaffen eller aftensmaden.

Her på Naturekspeditionen kan du finde et væld af lækre opskrifter, som I kan tilberede over bål. Prøv f.eks. pandekager, bålpizza eller fyldt appelsin.

Du finder alle opskrifterne her

Stjerner på himlen

Kig på stjerner

Det bliver hurtigt mørkt i efteråret – og det giver mulighed for, at børnene kan opleve de smukke stjerner på himlen.

Mine børnebørn havde ikke set stjernerne, før jeg viste dem, da de jo ofte kommer i seng, inden det bliver mørkt. Det, at tage sine børnebørn med ud at kigge på stjerne, er derfor en rigtig sjov oplevelse, da det åbner en helt ny verden for dem.

I kan evt. tage på biblioteket og låne bøger, så I sammen kan blive klogere på de forskellige stjernebilleder, I kan være heldige at opleve.

Børn i skoven

Byg en hule

Børn elsker at bygge huler.

På Vesthimmerlands naturbaser må I gerne bygge en hule i skoven af det løse materiale, som ligger i skovbunden. I må dog ikke selv begynde at fælde træer.

Få overblik over naturbaserne i Vesthimmerland

Kogle med frø til fuglene

Tilbered foder til fuglene

Brug tiden på at tilberede foder til fuglene i haven. Du kan indledningsvis lade børnene samle kogler i skoven. Når I kommer hjem, kan I smelte noget fedt og røre fuglefrø i. Smør herefter blandingen på koglerne og lad dem tørre.

Hæng koglerne op på en gren i haven – så vil der ikke gå lang tid, før fuglene opdager koglerne.

Find mere inspiration til hjemmelavet fuglefoder

Rødhalsophæng

Kig på fugle

Lad børnene fodre fuglene i haven. Imens I fodrer fuglene, kan I lægge mærke til, hvor forskellige de er. Se, om I kan tegne og farvelægge de forskellige fugle. Når de er farvelagt, kan I klippe dem ud og hænge dem op på en gren. På den måde kan I holde styr på hvilke fugle, der har lagt vejen forbi haven.

Her på Naturekspeditionen kan I blive klogere på nogle af de fugle, I kan opleve i haven. I kan også tage på biblioteket og låne en bog, der gør jer klogere på området.

Få mere inspiration til fuglekiggeriet

Æblekage i fad og skål med flødeskum

Brug nedfaldsæblerne i køkkenet

Gå en tur med børnene i haven og samle nedfaldsæblerne.

Herefter kan I gå i køkkenet, hvor børnene kan hjælpe dig med at kreere æblemost eller æblekage af havens gaver.

Du finder opskriften på den lækreste æblekage med marcipan her

Fødder som træder på kastanjer

Sjov med kastanjer

Det er årstid for at samle kastanjer – så tag børnene med ud i naturen og saml ind. Der findes ofte kastanjetræer på kirkegårde.

Kastanjer kan bruges til alt fra fantasifulde kastanjedyr til fodmassage. Sidstnævnte gøres ved, at du hælder kastanjer i en balje eller lignende. Sæt derefter de bare fødder ned i baljen og rul rundt kastanjerne.

Lys med friske blade viklet rundt om

Vær kreativ med efterårsbladene

I øjeblikket har bladene de flotteste farver – og derfor er de skønne at bruge til kreative sysler.

Du kan f.eks. bruge bladene til en fin lysestage. Lime de flotte blade på et syltetøjsglas med et fyrfadslys i. Det giver et rigtig hyggelys når det bliver tændt.

Få inspiration til kreative aktiviteter med efterårsblade

Påskeharer i Uhrehøje

Ordleg med dyr

Denne leg leger vi ofte, når vi spiser. Det gør, at børnene gerne vil sidde ved bordet.

Legen begynder med, at en person tænker på et dyr – uden at sige hvilket dyr, det er. De andre personer må så på skift udspørge – f.eks. om det er et dyr, der lever på land. Der må kun svares med et ja eller nej.

Den, der gætter dyret, har vundet og må så være den, der tænker på et nyt dyr.

 

Sang

Sangleg

Sanglegen går ud på, at I på skift synger en sang eller et vers, hvor der indgår et dyr i. Den, der kan finde på fleste sange med dyr, vinder.