Vælg en side

Farmor Anettes Ferietip

Som farmor oplever jeg heldigvis ofte, at få lov at låne min dejlige børnebørn. Derfor har jeg tit brug for en god ide, til hvad vi skal lave sammen. Når jeg får en ny ide, skriver jeg den ned, så jeg hurtig lige kan tage dem frem, når jeg får besøg af de dejlige unger.

Med hjælp fra Naturekspeditionens følgere på Facebook har jeg udarbejdet en spændende aktivitetsliste.

God fornøjelse!

Anette Ervolder

Stafet løb – jorden er giftig

Lav en bane på græsplænen, stranden eller i skoven med nogle stykker træ som man kan træde på (hoppe fra den ene til den anden). Lav små forhindringer med sten (evt. muresten eller natursten) som man skal balancere på. Sæt en højde forhindring som man skal kravle under, læg en snor man skal balancere på. Lav en lille konkurrence om hvem der først kan nå banen igennem.

Pige som leger jorden er giftig

Gå en tur i skoven

Når man går tur i skoven, snakker man så godt sammen. Børn nyder at have en voksen at betro sig til, og der findes altid noget, man kan undres over i naturen. Det er jo også nu, man med stor fordel kan samle naturmaterialer til julepynten. Det kan alle generationer være med til. Find et godt klatretræ og lad børnene få lov at klatre i det eller løb om kap til det næste store træ.

Børn på travetur i skoven

En tur til fjorden med Waders

Børn elsker vand, sand og waders. Børn kan få lang tid til at gå, med at studere hvad de har fanget. Er der tvivl om hvad I har fanget, kan I gå en tur på biblioteket og finde en bog, hvor I kan læse om det. I kan også finde nogle flotte sten og fine strandskaller på stranden, som i kan tage med hjem og male på. Husk tørt tøj, madpakke og hyggemad – det gør altid lykke.

Børn som fisker ved fjorden

Mad over bål

Børn elsker at tilberede mad over et bål. Find inspiration til bålretter HER

Pander med hyldeblomstpandekager

Kik på stjerner

Det bliver hurtigt mørkt i efteråret, så er der mulighed for, at børn kan opleve stjernerne på himlen. Jeg har oplevet, at mine børnebørn ikke har set stjerner før, da de jo ofte kommer i seng inden det bliver mørkt. Det kan give en rigtig sjov oplevelse og en hel ny verden, der åbner sig for dem. Lån evt. bøger på biblioteket så I sammen kan finde de forskellige stjernebilleder.

Stjerner på himlen

Byg en hule

Børn elsker at bygge huler. På vores 5 naturbaser må man gerne bygge en hule i skoven, af det løse materiale som ligger i skovbunden. Man må ikke selv begynde at fælde træer, men alt det som ligger i skovbunden må man gerne bruge.

Børn i skoven

Fodre fugle.

Lad børnene fodre fuglene i haven. Læg sammen mærke til hvor forskellige fuglene er. Find evt. i en fuglebog nogle finurligheder om de forskellige fugle som er på foderbrættet. Se om I kan tegne de forskellige fugle. Når de er farvelagt kan i klippe dem ud og hænge dem op i en gren. Se mere her: https://naturekspeditionen.dk/vi-kigger-paa-fugle/

Rødhalsophæng

Fuglefoder

Lad børnene samle nogle store kogler ude i skoven. Smelt noget fedt og fyld fuglefrø i, smør blandingen på koglerne og lad dem tørre. Sæt en snor i koglen og hæng dem på en gren i haven. Der vil ikke gå lang tid, inden fuglene opdager koglerne, og så kan man jo iagttage fuglene, imens de spiser.

Fuglekogler

Nedfaldsæbler

Lad børnene hjælpe med at lave æblemost eller æblekage af nedfaldsæbler. Find opskriften på æblekage med marcipan HER

Æblekage i fad og skål med flødeskum

Kastanje.

Det er årstiden for at samle kastanjer. Der findes ofte kastanjetræer på kirkegårde rundt om i hele landet. Kastanjer kan bruges til fantasifulde kastanjedyr. De kan også bruges til fodmassage. Hæld kastanjer i en balje eller lignende. Sæt de bare fødder derned og rul rundt med kastanjerne.

Fødder som træder på kastanjer

Blade

I øjeblikket har bladene de flotteste farver. Man kan også lime de flotte blade på et syltetøjsglas med et fyrfadslys i. Det giver et rigtig hyggelys når det bliver tændt. Find flere aktiviteter med blade HER

Lys med friske blade viklet rundt om

Ordleg med dyr

Denne leg leger vi ofte når vi spiser. Det gør at børnene gerne vil sidde ved bordet. En person starter med at tænke på et dyr – uden at sige hvilket dyr det er. De andre personer må så på skift udspørge, f.eks. om det er et dyr, der lever på land. Der må kun svares med et ja eller nej. Så er det den næste person til at gætte. Den der gætter hvilket dyr det er, har vundet og må så være den, der tænker på et nyt dyr.

Påskeharer i Uhrehøje

Sangleg

I kan skiftes til at synge en sang eller et vers, hvor der indgår et dyr i. Den der kan finde på fleste sange med dyr vinder.

Sang

 

Andre arrangementer

16 aug
13 sep

NATURENS DAG

13. september til 14:00 - 16:00
27 sep

SVAMPETUR I JENLE PLANTAGE

27. september til 13:00 - 16:00
12 okt

PÅ SPORET

12. oktober til 10:00 - 12:00
14 okt

SNITTEVÆRKSTED I SKOVEN

14. oktober til 10:00 - 12:00

KONTAKT

Naturekspeditionen
Vesthimmerlands Kommune
Karin@naturekspeditionen.dk
Mobil: +45 3032 4939

Naturvejleder
Karin Winther

Naturvejleder Karin Winther

Naturmedarbejder
Anette Ervolder

Anette Ervolder