Rosa Rogusa – nok mest kendt som Hybenrosen
Kært barn har mange navne, men denne plante deler vandene i Danmark, da nogen elsker den og andre bekymres over den. Hyben eller hybenrose er de navne mange af os bruger om den plante som på latin hedder Rosa rogusa og som på dansk kaldes Rynket rose. Navnet henviser til bladenes karakteristisk rynkede udseende. Bladene er skinnende mørkegrønne på oversiden, og blågrøn-ne på undersiden.

Ikke en af vores egne
Rynket rose er ikke naturligt hjemmehørende i Danmark, men stammer fra Nordkina, Korea og Japan.
Siden planten kom til Danmark har den bredt sig eksplosivt bl.a. fordi vi mennesker har plantet den og fordi den rodskyder og smider en masse frø. Når det sker ødelægges levesteder for mange af vores naturlige plantesamfund
Planten er meget populær som hæk og læplantning ved kystnære sommerhusområder, da den trives i den tørre sandede jord. I Vesthimmerland ser vi desværre også, at den indtager flere og flere steder langs Limfjorden og, hvis der ikke gøres noget, så vil der flere steder ikke være plads til strandgæster langs kysten om 30 år.
Men du kan være med til at holde planten nede ved at bruge både blomster og frugten
Naturens Wunderbaum
Når hybenbusken sætter sine knopper, plukkes de inden de folder sig ud. Træk en bomuldssnor igennem den lille grønne frugt. Når duftkransen tørre op vil den dufte når du går forbi og dasker til den.
Trylleri – drik
Fremstil den egen rosensaft som også kan koges ind til sirup. Inden saften tilsættes citron er væsken temmelig kedelig, men bare vent – det er ren trylleri når citronen tilsættes.

Rosenkransen
I Middelalderen begyndte man at fremstille perler af roser til rosenkranse til Jomfru Mariastatuer. I dag hvor det er blevet meget almindeligt, at alle uanset trosretning, drager på Pilgrimsvandring, kunne en moderne rosenkrans være en kærkommen accessories, da perlerne frigiver rosenduft når kroppen sveder.

Sådan fremstiller du rosenperler
Pluk en masse lyserøde kronblade fra hyben. Kom dem i en jerngryde sammen med vand, der dækker det hele. Kog dem i ti minutter og sæt gryden til side. Næste dag koges bladene igen 10 min. og sættes til side. Dette gentages i 7 dag, hvorefter væsken hældes fra og bladmassen formes til perler. I hver perle tikkes en tændstikke igennem, så der er et hul når perlene tørre. Perlerne lægges til tørring.


Spis den fantastiske vitaminrige frugt fra den udskældte busk
Hyben er meget C-Vitaminrigt. Det er denne frugt man befriet for de hårede frø anvender til hybenmarmelade/syltetøj og hyben guf.

Opskrift på Hybenmarmelade

Opskrift på Hybenkonfekt