Vælg en side

Kong Frosts Iskunst

Billede af iskunst

Frost og kulde pynter naturen med flot iskunst. Iskrystallerne dannes når vand fryser til is. De flotteste krystaller former naturen selv når is fryser om små støvpartikler der er i luften. Disse krystaller har mange forskellige former alt efter hvilken temperatur de fryses i.

Krystaller og islys med naturpynt.

Du kan selv fremstille flotte krystaller. Hæld lidt vand i små plastbøtter. Læg lidt blade og bær, samt en snor til ophæng i. Frys vandet ude ved frostgrader eller i fryseren og flot ispynt er hurtig klar.

Der fremstilles islygter

Foto Anette Fragtrup

Islys

Det færdige islys

Fremstil det smukkeste islamper

 

Materialer til at fremstille islys af

Fyld en plastskål halvt op med vand fra hanen og placere en mindre skål oveni. Kom eventuelt en smule vand i den mindste skål for at tynge den ned. Læg eventuelt også kviste, røde bær eller andet pynt i vandet. Sæt skålene i fryseren, eller ude i frostvejr, natten over på et plant underlag.

Der fremstilles islys

Når isskålen skal bruges, overhældes de frostne skåle med lidt varmt vand, så isskålen, der nu er dannet af vandet mellem de to skåle, glider hel og nemt ud af den større skål. Sæt skålen udenfor og sæt et fyrfadslys eller et bloklys i.

Kugleislys

Fine islygter

Foto Anette Fratrup

De lytte islygter er fremstille af vand og balloner

Fremstilling af islys med ballonner

Fyld vand i balloner og sæt dem ud i frostvejr med lukningen øverst. Afhængigt af hvor koldt det er ,fryser vandet til is, så der dannes en skal. Mens der stadig er flydende vand inderst i ballonen fjernes ballonen. Ved hjælp af lidt varmt vand kan man lave et hul oven i iskuglen, så vandet kan hældes ud. Hullet tilpasses med lidt mere varmt vand og et så der er plads til at sætte et fyrfadslys i.

Iskugler

Iskugle lavet af Gitte

Foto Gitte Reimer

Fremstilling af iskugler kræver, at der mindst er 5 graders kulde og gerne mere.

Fremstil sæbebobelvand af 2 dl. lunkenvand, 3.5 dl glukosesirup, 3.5 dl. opvaskesæbe og 2 spsk. sukker.

Find et vindstille sted og pust en boble ud gennem et sugerør ned på et snefyldt eller “blødt” område. Træk sugerøret ud og vent på at boblen krystallisere.

NISSESKÆG FUNDET I SKOVEN

Nisseskæg fundet i Jenle

-skægget er fundet ved post 5, som du kommer forbi på både den blå og gule rute i Jenle Plantage.

Nisseskæg er istråde, der vokser ud på grene, hvor der også findes svampen “smuk bævrehinde”. Nisseskæg kan findes i gamle ege-og bøgeskove når der ikke er sne eller rim. I vådt og koldt vejr kan det holde i flere dage.