Naturen i februar
Bliv klogere på naturen og få inspiration til sjove og lærerige aktiviteter for hele familien.
En korteste måned
Februar er den korteste af alle måneder – alligevel tiltager dagens længde mærkbart.
Dagens længde er ved månedens begyndelse 8 timer og 35 minutter, og den tiltager i løbet af måneden med hele 2 timer og 3 minutter.
Den sidste vintermåned
Februar er den sidste vintermåned og kan være fyldt med frost, sne og slud. Er der tale om en mild vinter, kan du også opleve, at naturen så småt begynder at forberede sig på foråret sidst på måneden.
Er det en kold og snefyldt februar måned, kan du trække i vintertøjet, hue og vanter og nyde kulden på kælken, bygge snemænd eller tegne i sneen.
Fuglenes vintertrick
Hos fuglene er der flere som flygter fra kulden og trækker syd på. Gærdesmutter, blåmejser og spurve vælger at blive, men rykker sammen i en ”klump” om natten, ligesom flere vælger at krybe i ly i fuglekasser.
Ligesom vi mennesker trækker i vinterjakken, så er der også fugle, der får flere fjer på om vinteren. Gråspurven har om sommeren 3.000 fjer, mens den om vinteren har ca. 3.500 fjer.
Mejser og solsorte tillader, at de yderste dele af deres kroppe afkøles om vinteren, men de puster sig også op, så der kommer mere isolerende luft mellem fjerene.
Gå på jagt efter dyrespor
Om vinteren er der gode muligheder for at gå på jagt efter dyrene. De tramper deres egne gangstier, som kan ses i græsset – men som er endnu lettere at spore, når det har sneet.
Ved at se på sporet, kan du finde ud af, hvilket dyr, der har gået der. Du kan også lure det, ved at se på ekskrementer fra dyrene.
Jagt sporet af dyrene i Aars Skov
Sådan leger du spordetektiv
Den nataktive ræv
Selvom det er koldt og mørkt, kan du være heldig at høre nataktive dyr på jagt efter en mage.
Ræven ”roller” i perioden januar-marts – og det kan lyde som en kat eller en baby, der klager sig. Har du set krimien ”Barnaby”, har du måske hørt lyden. Rævens skrig høres nemlig tit som en uhyggelig lydkulisse i serien.
Selvom vi ofte bruger ordsproget ”snu som en ræv”, er ræven faktisk ikke særlig snu – i hvert fald ikke i denne periode. Fra januar og til marts er der parringstid for ræven. Derfor strejfer hanrævene rundt for at finde sig en tæve. Til tider glemmer de dog trafikken og bliver kørt ned på vej til ”stævnemødet”.
Vil du gerne finde steder, hvor ræven holder til, skal du gøre brug af følgende sanser:
- Din lugtesans: Ræven bruger sine ekskrementer til at afmærke sit territorium med. Rævens urin har en meget karakteristisk lugt, som selv vores menneskenæser kan genkende.
- Din synssans: Rævens fodspor minder meget om et hundespor, men hos ræven kan du tegne en streg tværs gennem sporet uden at ramme aftrykket af trædepuder.