Vælg en side

Naturen i februar

2 søde piger i snehule

Februar er den korteste af alle måneder, alligevel tiltager dagens længde mærkbart. Dagens længde er ved månedens begyndelse 8 timer og 35 minutter, og den tiltager i løbet af måneden med hele 2 timer og 3 minutter.

Februar er den sidste af det vi kalder vintermånederne. Måneden kan være fyldt med frost, sne og slud, men de seneste år, hvor vinteren har været mild, da begynder naturen så småt at forberede sig på forår sidst på måneden.

Strategier for at klare sig i kulden

Uha det er koldt – vi trækker i mere tøj og beskytter os med hue og vanter, for så kan vi klare at kælke, bygge snemænd, tegne i sneen.

Snemand med rød hue og sort halstørklæde Maleri lavet på sne

Fuglenes vintertrick

Hos fuglene er der flere som flygter fra kulden og trække syd på. Gærdesmutter, blåmejser og spurve vælger at blive, men rykker sammen i en ”klump” om natten. I min have vælger flere også at krybe i ly i fuglekasserne.

Ligesom vi trække i jakker med ekstra fjer om vinteren, så er der også fugle, der har flere fjer på om vinteren. Gråspurven har om sommeren 3000 fjer, men om vinteren, har den omkring 3500 fjer.

Mejserne og solsorten tillader, at de yderste dele af kroppen afkøles, men puster sig også op, så der kommer mere isolerende luft mellem fjerene. Alligevel så nyder de varmen fra solens stråler på en frostkold dag.

r%C3%B8dhals

Rødhalsen er frisk fra den tidlige morgen. I vintermånederne hører vi ikke mange fugle synge, men rødhalsen er en undtagelse, da den synger året rundt. Rødhalsen begynder allerede at synge når det er tusmørkt, da den har større øjne end de andre spurvefugle i haven. Derfor kan den bedre se dens fjender, og hurtigst komme ud fra morgenstunden og markere at fødeterritoriet er optaget.

Spordetektiv

Pige kikker på dyrespor i sneen

Om vinteren er der gode muligheder for at ”gå på jagt” efter dyrene. De tramper deres egne gangstier. Disse kan godt ses i græsset, men specielt, når det har sneet, kan man se deres rute gennem skoven eller på marken. Ved at se på spor i sneen, kan man finde ud af, hvilke dyr der har gået på stien. Men det er også muligt at finde ud af det ved at kigge på ekskrementer fra dyrene.

Nataktive Dyr

Selv det er koldt og mørkt kan du være heldig at høre natuaktive dyr på jagt efter en mage. Ræven “roller” i januar – marts. Det kan lyde lidt som en kat eller baby som klager sig. Er der nogen som ser krimien Barnaby, så høres rævens skrig tit som uhyggelig lydkulisse. Du er godt nok en snu ræv! Sådan lyder et ordsprog, men det passer ikke på ræven lige nu. I perioden fra januar til marts er det parringstid. Hanrævene strejfer rundt for at finde sig en tæve, og til tider glemmer de trafikken og bliver kørt ned på vej til “stævnemøde”. Vil du gerne finde steder, hvor ræven holder til, kan du evt. forsøge med følgende observationer. Ræven bruger sine ekskrementer til at afmærke sit territorium med. Rævens urin har en meget karakteristisk luft, som selv menneskenæser kan genkende.

r%C3%A6vSpor efter ræv og hund

Du kan kende forskel på spor fra hund og ræv, hvis du lægger en pind hen over sporet. Ligger pinden på sporet ud at røre trædepuderne, så er det et spor fra en ræv.

Du kan også tage på jagt efter “Nattens Øjne” Det er et tilbud til tre generationer, som har lyst til at opleve nataktive dyr. Med lommelygte kan du følge små reflekser rundt på en rute i skoven. Hvor ruten ender, er der gode muligheder for at se nataktive dyr som ræv, grævling, rådyr eller måske en ugle. Find ruter med “Nattens ØjneHER