Fuglebrætsornitologer og fuglepyntet træ

Vintermånederne er den tid, hvor det er lettest at studere fugle, da vi kan fodre fuglene og observerer dem fra vinduet. r%C3%B8dhals

Rødhalsen er frisk fra den tidlige morgen.

I vintermånederne hører vi ikke mange fugle synge, men rødhalsen er en undtagelse, da den synger året rundt. Rødhalsen begynder allerede at synge når det er tusmørkt, da den har større øjne end de andre spurvefugle i haven. Derfor kan den bedre se dens fjender, og hurtigst komme ud fra morgenstunden og markere at fødeterritoriet er optaget.

Kogler kan bruges igen og igen som foderkogler. Smelt fedt i en gryde. Bland fuglefrø i. Hæld blandingen ned over koglerne med en ske. Bind snor i kogler og de er klar til fuglene.

mus-i-tr%C3%A6

Mange mus samler agern, bog og nødder ind til vinteren, som de gemmer i hule træer eller huller i jorden. Men disse depoter kan jo slippe op, så et pyntet træ er et sandt “tag-selvbord”. Træet er pyntet med agern, som er trukket på ståltråd og kogler med fedt og fuglefrø.

Kong Frosts Iskunst

Frost og kulde og mørke dage kendetegner januar måned. Dagens længde er ved månedens begyndelse 7 timer og 4 minutter, og den tiltager i løbet af måneden med 1 time og 31 minutter. Vejret kan veksle med sne og slud, frost og kuld men også dejlige lyse timer, hvor solen skinner. image2

Frost og kulde pynter naturen med flot iskunst. Iskrystallerne dannes når vand fryser til is. De flotteste krystaller former naturen selv når is fryser om små støvpartikler der er i luften. Disse krystaller har mange forskellige former alt efter hvilken temperatur de fryses i.

Krystaller og islys med naturpynt.

iskrystaller Dukan selv fremstille flotte krystaller. Hæld lidt vand i små plastbøtter. Læg lidt blade og bær, samt en snor til ophæng i. Frys vandet ude ved frostgrader eller i fryseren og flot ispynt er hurtig klar.

Islys

islys_1

Fyld en plastskål halvt op med vand fra hanen og placere en mindre skål oveni. Kom eventuelt en smule vand i den mindste skål for at tynge den ned. Læg eventuelt også kviste, røde bær eller andet pynt i vandet. Sæt skålene i fryseren, eller ude i frostvejr, natten over på et plant underlag.

islys_2-1

Når isskålen skal bruges, overhældes de frostne skåle med lidt varmt vand, så isskålen, der nu er dannet af vandet mellem de to skåle, glider hel og nemt ud af den større skål. Sæt skålen udenfor og sæt et fyrfadslys eller et bloklys i.

islys_3

NISSESKÆG FUNDET I SKOVEN

nisseskaeg

-skægget er fundet ved post 5, som du kommer forbi på både den blå og gule rute i Jenle Plantage.

Nisseskæg er istråde, der vokser ud på grene, hvor der også findes svampen “smuk bævrehinde”. Nisseskæg kan findes i gamle ege-og bøgeskove når der ikke er sne eller rim. I vådt og koldt vejr kan det holde i flere dage.

Det bliver hurtig mørkt

Nataktive Dyr

Først i januar bliver det mørkt om eftermiddagen, men stjernerne lyster flot på nattehimmelen i januar. nattens_oejne_Camilla

Du kan også tage på jagt efter “Nattens Øjne” Det er et tilbud til tre generationer, som har lyst til at opleve nataktive dyr. Med lommelygte kan du følge små reflekser rundt på en rute i skoven. Hvor ruten ender, er der gode muligheder for at se nataktive dyr som ræv, grævling, rådyr eller måske en ugle. Find ruter med “Nattens Øjne” HER

juletraeboern_1

Selv det er koldt og mørkt kan du være heldig at høre natuaktive dyr på jagt efter en mage. Ræven “roller” i januar. Det kan lyde lidt som en kat eller baby som klager sig. Er der nogen som krimien Barnaby, så høres rævens skrig tit som uhyggelig lydkulisse. Du er godt nok en snu ræv! Sådan lyder et ordsprog, men det passer ikke på ræven lige nu. I perioden fra januar til marts er det parringstid. Hanrævene strejfer rundt for at finde sig en tæve, og til tider glemmer de trafikken og bliver kørt ned på vej til “stævnemøde”. Vil du gerne finde steder, hvor ræven holder til, kan du evt. forsøge med følgende observationer. Ræven bruger sine ekskrementer til at afmærke sit territorium med. Rævens urin har en meget karakteristisk luft, som selv menneskenæser kan genkende. Rævens fodspor minder meget om et hundespor, men hos ræven kan man tegne en streg, tværs gennem sporet uden at ramme aftryk af trædepuder. Natugler tuder også lystigt i mørket for at tiltrække sig en mage. Find flere informationer og hør den genkendelig tuden HER