På Himmerlandsrejse med Johannes V. Jensen

Lægger du vejen forbi Louns Halvøen, kan du tage på himmerlandsrejse igennem Johannes V. Jensens liv – som fortæller, forfatter og kunstner.

Johannes V. Jensen er særligt kendt for sit forfatterskab – men han kunne også så meget andet. Han var også en dygtig fortæller og kunstner. På Louns Halvøen finder du 3 temabænke, som er lavet med udgangspunkt i Johannes V. Jensens liv som fortæller, forfatter og kunstner.

Forfatterbænk på Louns
En gruppe mennesker laver malerier på Louns

Fortællerbænken

Det siges, at Johannes V. Jensen blev forelsket for første gang, da han sammen med en flok større børn legede blindebuk i bakkerne ned til Limfjorden på Louns.

I ”Blindebukken” beskriver han malerisk, hvordan han, blindet med et tørklæde, famler ud efter de andre deltagere. I legen fanger han en pige og beskriver, hvordan han lader hænderne udforske pigen og mærker forelskelsen i kroppen.

Slå dig ned på fortællerbænken og læs ”Blindebukken”, mens du nyder udsigten ud over Limfjorden.

Du finder ”Blindebukken” på side 119 vers 2, 2. linje

Forfatterbænken

Har du en forfatterspire i maven ligesom Johannes V. Jensen, eller skal du undervise dine elever i dansk? Så kan du oprette et skriveværksted ved forfatterbænken med inspiration fra Johannes V. Jensen.

Find inspiration til skriveværkstedet (PDF)

Kunstnerbænken

Er der en kunstmaler gemt i dig, eller skal du undervise dine elever i billedkunst, kan du printe vores skitsetegning og male Louns Bredning.

Tag malerudstyret med dig på Louns, og slå kreativiteten løs på kunstnerbænken.

Download skitsetegning (billede)

Bliv klogere på Johannes V. Jensen

Johannes V. Jensen er vel nok den mest berømte himmerlændinge – og det med god grund, for i 1944 modtog han den fornemme Nobelpris i litteratur for sit forfatterskab.

Den kendte forfatter blev født i Farsø i 1873 som søn af dyrelæge Hans J. Jensen og Marie Kirstine Jensen. I 1893 blev han student fra Viborg Katedralskole, hvorefter han tog til København for at læse til læge. Læge blev han dog aldrig, for i 1898 opgav han studiet for at blive forfatter – og da havde han allerede udgivet 2 romaner.

Foto af Johannes V. Jensen