Muldvarpen
Selvom du måske synes, at muldvarpen er en træls gæst i haven, fordi den omarrangerer landskabet, kan det have sine fordele at leve i fredelig sameksistens med det lille dyr.
5 nyttige facts om muldvarpen
Bliv klogere på muldvarpen med disse 5 nyttige facts:
1. Muldvarpen spiser ikke af dine planterødder eller skader planterne på anden måde. Det er nemlig en insektæder, der elsker regnorme, stankelbenlarver, gåsebillelarver, m.m. Mange af disse larver lever til gengæld af planterødder, som græsrødder.
2. Muldvarpen laver kun tuer mens den etablerer sit gangsystem. Når den er færdig med det, kommer der kun nye tuer, når gangene skal vedligeholdes eller hvis der skal laves en enkelt ny gang en gang i mellem.
3. Det er territoriale dyr, så den du har, holder andre væk – så du kan med fordel se den muldvarp, du har i haven, som din helt egen.
4. Dit nye husdyr er måske ikke et, du får at se eller kan kæle med, men den kræver så heller ingen pleje eller pasning af dig – blot lidt fred og ro, og lov til at være.
5. Det er kun under parringen, at flere muldvarpe kan være på samme sted, men her smutter hannen hurtigt igen. Så er det en han, forsvinder han nok i en periode og kommer måske/måske ikke tilbage, hvorimod en hun vil blive i sine gange. Først når din muldvarp dør eller bliver jaget væk, kan der igen opstå lidt nye tuer, men typisk vil det gamle gangsystem blive genbrugt.
Hvordan fjerner du tuerne?
Er tuerne til stor gene kan du evt. forsigtigt grave overskudsjorden af og flytte det.
Du kan også prøve at så lidt blomster i den fine nyblottede jord, hvis ikke det er til for stor gene. Et godt tip er at bruge frø fra vilde planter – på den måde er du med til at skabe biodiversitet samtidig med, at du får noget smukt at kigge på.