Vælg en side

Dejlige august fyldt med sommerdage til lege udenfor og natur, som dufter og smager

Det er let at lære når man har det sjovt og legen kan “snyde” megen læring ind hos alle generationer. Tag også gerne bøger om naturen med ud i den “rigtige” natur. Når man læser og samtidig ser og oplever det man læser om, da husker man med både hoved og krop.

Billede af pædagog som læser højt fra en bog ude i naturen

Gemme – Huskespil

En deltager finder en “naturting” – det kan f.eks. være en kogle i en pose. Efterfølgende skal de andre deltager mærke på tingen i posen uden, at de må se dem. Når alle har mærket skal de ud for at lede efter den ting, de tror de har mærket i posen.

Vendespil – Huskespil

Lav vendespil med blade, blomster, fjer – og alt muligt andet der er værd at lære at kende.

Find blade fra så mange forskellige træer som I overhovedet kan. I skal tage mindst to blade fra hvert træ.

Undersøg blade
Kender du ikke navnene på de træer bladene stammer fra, så find dem i en bog og se om du også kan lære navnene. Klistrer to blade på hvert sin paptallerken, og skriver navnet under bladet. Det er brikkerne i jeres vendespil. I skal bruge 10 – 15 par tallerkener med blade.

Vendespil – det samme som memory. Sæt jer i en rundkreds og vend alle brikkerne med hovedet nedad. Vend skiftevis to. Den der finder to blade fra samme træ, må tage dem som et stik – og vende en gang til. (Måske må man kun tage stikket, hvis man kan sige hvilket træ bladene stammer fra).

Pres blade
I kan også presse bladene i en plantepresse med aviser. Så kan I lave et huskespil med de tørre blade – det holder meget længere. I kan også klistre de pressede blade op på A4 karton – skrive trænavn, dato og findested på – og hænge dem op eller samle dem i en mappe.

“Træ-bingo”

En gåtur i skoven kan udvikle sig til en spændende jagt på træer, hvor den, der først får pladen fuld, eller alle træer på én række har vundet retten til at kalde sig dagens ”skovbingohelt”.

Piger som spiller naturbingo

Du kan selv tegne pladen i jorden og fylde den ud med naturmaterialer. Eller du kan printe bingopladen HER og gå på jagt efter blade i skoven.
Bingopladen i en webtilgængelig udgave Skovbingo
Der kikkes på blade fra en plance
www.linaa.dk kan du også købe folderne på billedet. De er trykt på plastmateriale, der ikke kan rykkes i stykker og som tåler fugt. Folderne koster 30 kr.

Krible krable safari

Det kribler og krabler af alle mulige smådyr i skovbunden og i og omkring træet. Der er nedbrydere, planteædere og rovdyr. Fang dem, lær dem at kende – og lav kapløb med smådyr. I kan lave jeres egen insektsuger af to plastikrør i en plastbøtte.

Børn finder krible krable dyr

Naturens Spisekammer

Høsten er over os og markernes afgrøder skal i hus. Det er også nu de mange “gratis” glæder i naturen skal plukkes og indsamles.  I august er hedens tyttebær, revling og blåbær klar. Inden længe kan der også høstes brombær og æblerne er lige på trapperne. Når du indsamler i naturen skal du være opmærksom på, at der er forskellige regler for, hvor du må færdes på henholdsvis offentlige arealer og private arealer.

Folk samler bær på heden

På offentlige arealer

– du færdes døgnet rundt

– til fods må du færdes overalt

– du må cykle på veje og stier

– du må gerne samle bær, blomster, svampe til eget forbrug

På private arealer

– du må være i skoven fra solopgang til solnedgang

– du må cykle på veje og stier

– til fods må du færdes på veje og stier

– du må indsamle bær, blomster og svampe, som du kan nå fra veje og stier.

Designer-æbler

Inden æblerne bliver modne kan du sætte klistermærker på mens de er grønne. Den røde farve på æblerne kommer fordi solen skinner på dem, men da klistermærkerne dækker bliver de ikke røde der, så kommer der de flotteste motiver på æblerne.

Æbler med klistermærker

Æbler med hjerte og stjerner på

Svampesæson

Svampesæsonen er begyndt, og kantarellernes antal er størst i denne måned. Har du mod på at indsamle uden en naturguide, så er der gode svampe steder ved naturbaserne i både Jenle og Uhrehøje. Begge steder må du indsamle over det hele da det er offentlige arealer. Se naturbaserne HER

I Jenle har vi udarbejdet en “gør det selv” svampe folder, med de svampe, som finde i en radius på 200 m. rundt om naturbasen. I september afvikler vi også svampearrangement her. Find folderen HER

Find webtilgængelig udgave af folder Guide til Svampesamlere i Jenle Plantage

Lars fortæller om svampe på Jenle naturbasis

Bævere

I august kommer bæverungerne ud af hulen. I Vesthimmerland ved vi, at der er unger ved Vidkær og Sønderup Å. Bæverne er også aktive i Lerkenfeld Å, så måske er der også unger der, men det ved vi ikke endnu.

Bævere i Vedkær Å