Naturen i november

Bliv klogere på naturen og få inspiration til sjove og lærerige aktiviteter for hele familien.

Pilekurv med materialer til mosbamser

Tag på naturskattejagt i skoven

November er måneden, hvor mange tager i skoven for at samle materialer ind til juledekorationen og hyggelige juleaktiviteter.

Det er gratis at indsamle mos, kogler, blade, bær, pinde og lignende til eget forbrug på alle kommunale og statsejede arealer. Du må samle lige så meget, som du kan have i en pose – eller i din hat, som man sagde i gamle dage.

Du må ikke klippe hverken gran eller grene af træerne – du må altså kun samle de grene, der allerede er faldet af træet.

Ofte holder Naturekspeditionen arrangementer i november og december, hvor du kan få lov til at samlet gran og andre fine sager ind til julemåneden. Hold øje med kommende arrangementer i vores kalender.

Se kommende arrangementer

Efterår i skoven

Træernes frø

Træerne producerer frø (eller frugt) for at sikre næste generation af træer. Hvert nye træ begynder med et frø – som f.eks. et agern.

Bag hvert frø ligger mange tusinde års udviklingshistorie, som er resulteret i en bestemt sprednings- og overlevelsesstrategi. Træer kan ikke bevæge sig og sprede deres afkom, på samme måde som dyrene kan. Det kompenserer de for med avancerede spredningsmetoder, som bl.a. involverer dyr og vind.

Skovskader, egern og mus er flittige skovarbejdere, der flytter og gemme på træernes frø i depoter, så de senere kan spises. Af og til glemmer dyrene dog depoterne, eller de dør, inden de bliver spist. Det betyder, at nye træer vokser op på stedet, hvor dyrene har gemt dem.

Måske du kender betegnelsen ”musebøg”. Det er navnet på et træ med mange bøgestammer – et træ, der opstår, fordi en mus har gemt et depot med mange bog i jorden.

Fødder som træder på kastanjer

Slap af med kastanjewellness

Skovens frugter – som f.eks. bog, agern og kastanjer – er klar til at blive høstet i november.

Kastanjer er dejligt glatte at røre ved. Prøv at læg dem på et blødt underlag og massere fødderne på dem.

Billede af en mosbamse

Kreer din egen mosbamse

Du kan nemt fremstille din egen mosbamse med de ting, du finder i skoven i november måned.

Se, hvordan du kreerer din egen mosbamse

Karin underviser om fuglekongen

Oplev Danmarks mindste fugl

I takt med at dagene bliver kortere, har de små fugle travlt med at udnytte de lyse timer til at finde føde nok til vinteren. Derfor kan du i november se de små mejser og fuglekonger, som vimser aktivt rundt mellem træer og buske.

Fuglekongen er en lille fugl med en gul ”krone”, som kun vejer 5 gram – og er Danmarks mindste fugl. Du vil opleve, at fuglekongen hele tiden er aktiv, og det virker som om, den aldrig får ro. Den leder efter små insekter og edderkopper, mens dens lyse pippen ”si si si” hele tiden høres.

Med dens pippen, holder fuglen kontakt med andre artsfæller. Tonelejet er så højt, at mange mennesker med alderen desværre mister evnen til at høre den.

Vil du opleve fuglekongen, er nåleskove det bedste sted.

Saml rav og skaller ved Limfjorden

Det er en rigtig efterårs- og vinteraktivitet at samle rav og skaller ved vandet, og en tur til stranden kan hurtigt udvikle sig til en spændende jagt.

Rav er lettere end sten og skyller op på stranden sammen med tang og skaller. Det er derfor i opskyllet, du skal lede, hvis du skal være heldig at finde rav.

Vi kan desuden anbefale at gå på jagt ved fralandsvand. Fralandsvand danner en modgående understrøm nær havbunden, der transporterer det lette rav ind på stranden.

Få inspiration til aktiviteter på stranden
Få inspiration til, hvordan du kan være kreativ med dine strandfund

Lys lavet direkte i muslingeskaller