Vælg en side

Naturen i november

På naturskattejagt i skoven

November er måneden, hvor mange tager i skoven for at indsamle materialer til juleaktiviteter. Det er gratis at indsamle mos, kogler, blade, bær, pinde m.m. til eget forbrug på de kommunale og statsejerede arealer. I gamle dage sagde man, at man måtte tage det med hjem, men kunne have i en hat. I dag er der ikke så mange, der går med hat, så hatten er erstattet af, at du må tage det med hjem du kan have i en pose. Det er ikke lovligt at klippe hverken gran eller grene af træerne. Men ofte afvikler naturvejlederne arrangementer i november/december måned, hvor man til disse arrangement bøjer reglerne.

Efterårsstorm og skovens frugter

Skovens frugter er nu høstklare. Bog, agern og kastanjer er frugter fra træer som mange kender. Træerne producere frugterne for at sikre næste generation af træer via “frøformering”.

Hvert nyt træ begynder med et frø. Bag hvert frø ligger mange tusinde års udviklingshistorie, som er resulteret i en bestemt sprednings- og overlevelsesstrategi. Træer kan ikke bevæge sig, og sprede deres afkom, som dyrene kan. De kompenserer for deres manglende bevægelighed med avancerede spredningsmetoder, som f.eks. involverer dyr og vind.

Skovskaden, egernet og musen er flittige “skovmedarbejdere”. De flytter og gemmer træernes frugter i depoter, så de senere har noget at spise. Men af og til glemmer de depoterne, eller de dør inden de bliver spist. Dette betyder, at nye træer vokser op på steder, hvor dyrerne har gemt dem.

Mange kender måske betegnelsen “musebøg” som er navnet på et træ med mange bøgstammer, der stammer fra et depot med mange bog, som en mus har gemt i jorden.

Skovskaden ny naturmedarbejder i Jenle Plantage

I den kommende tid vil vi forsøge at fornye træerne i Jenle Plantage ved hjælp af skovskaden. Der skal bygges fodersteder, hvor vi udlægger agern og bog. Disse frugter indsamler skovskaden og gemmer rundt omkring i skoven. Og så håber vi, at nogen af disse vokser op og bliver til nye bøge- og egetræer.

Inspiration til aktiviteter med skovens frugter

Fødder som træder på kastanjer

Kastanjewellness

Kastanjer at fantastiske glatte at rører ved. Prøv at lægge dem på et blødtunderlag og massere fødderne på dem. 

Mosbamse

Det er nemt at fremstille din egen mosbamse og skoven er fyldt med det flotteste grønne mos.

Pilekurv med materialer til mosbamser
Materialer til mosbamse
Fra skovbunden indsamles det flotteste grønne mos, kogler, bær m.m. Rul kugler til hoved, mave, ben, arme, næse og øre. Kuglerne vikles med ståltråd.
Sæt træpinde (trægrillpinde er gode) i de forskellige kugler og sæt dem fast de rigtige steder. Til øjne og næse kan anvendes blomster, bær, kogler eller lignende.
Billede af materialer til en mosbamse
Billede af en mosbamse

Oplev Fuglekongen – Danmarks mindste fugl

Karin fortæller om fuglekongen

I takt med at dagene er blevet korte har de små fugle travlt med at udnytte de lyse timer til at finde føde nok til at klare vinteren. Nu kan de små mejser og fuglekongerne opleves vimse aktivt rundt mellem træer og buske. Vil man opleve fuglekongen er nåleskoven det bedste sted. Den lille fugl med den gule “krone” vejer kun 5 gram og er således vores mindste fugl. Hele tiden er den aktiv og synes aldrig at finde ro. Den leder efter små insekter og små edderkopper imens dens lyse stemme “si si si” hele tiden høres for på den måde at holde kontakt med artsfæller. Tonelejet er så højt at mange mennesker med alderen desværre mister evnen til at høre den.

 

Blæsten går frisk over Limfjordens vande

At samle rav er en rigtig efterår og vinteraktivitet. Rav er hærdet harpiks, der er millioner af år gammelt. Det rav vi finder i dag stammer fra urtidens skove af fyrretræer, der voksede mod øst. Rav er lettere end sten og skylles op på stranden sammen med tang og skaller. Det er i dette opskyl du skal lede. Specielt ved fralandsvand kan det anbefales at gå på jagt. Fralandsvand danner en modgående understrøm nær havbunden, der transporterer det lette rav ind på stranden. En tur til stranden kan udvikle sig til en spændende jagt på muslingeskaller, da de er flotte med fantastiske farver og former. De kan bl.a. bruges til både muslingebingo, fantasidyr, lys, dekorationer m.m. 

Muslingelys

Træk vægen ud af et fyrfadslys. Placere det i en muslingeskal og dryp med stearin rundt om. 

Forskellige muslingeskaller
Lys lavet direkte i muslingeskaller

Muslingefugl

Materialer til muslingefugl
Billede af materialer til fantasidyr lavet af muslingeskaller
Billede af en muslingefugl