Vælg en side

Naturen i oktober

Efteråret er farvernes fest

Bladenes grønne farve forsvinder og erstattes af gule, røde og brune farver.

Træernes blade skrifter farve fra grøn til gul, rød og brun, fordi træerne trækker de værdifulde stoffer – bl.a. bladenens grønne klorofyl – tilbage i kvistene. De mindre værdifulde stoffer – det gule xantofyl og de orange karotener – ses nu da det ikke overdøves af klorofyl.

Du kan selv trække farven ud af bladene ved at knuse bladene og hælde sprit over. Stik en strimmel fra en kaffepose i væsken efter 10 minutter og du kan se farven på strimlen.

Bladfarver

I jorden lever en masse forskellige organismer, som man kalder for nedbrydere. Det er smådyr som f.eks. regnorm, bænkebidere, tusindben og snegle. Disse dyr hjælpe med at få ryddet op efter en kraftig efterårsstorm, hvor bladene falder af træerne. Men dyrerne tager kun bladene som er grønne, gule og røde, for i dem er der stadig plantemateriale, som kan spises. Alle de brune blade er der ikke længere spiseligt materiale i og derfor bliver de liggende i skovbunden.

Børn som leger i bladende i skoven

Naturaktiviteter og svampe fra naturens spisekammer

Temperaturen falder, men godt fodtøj og en lun jakke, så er der ingen problemer i at gå en tur for at finde svampe og ting til naturaktiviteter.

Svampejagt er en spændende aktivitet, men spis kun de svampe du er sikker på ikke er giftige. Brug foldere HER til at blive klogere på hvilke svampe, der kan spises. Tag endelig også en svampebog med eller find en guidet svampetur.

Find en webtilgængelig version af Guide til Svampesamlere i Jenle Plantage

Gør det selv aktiviteter

Vil man hellere ud på egen hånd, er der også naturaktiviteter til både nat og dag.

Naturen om natten

Naturen holder heller ikke lukket om natten, så har man lyst til at se, hvad der sker, når mørket falder på, kan jeg varmt anbefale at tage på tur med lommelygte efter “Nattens øjne”.

Nej hvor det lyser på refleksruten

“Nattens øjne” er et tilbud til tre generationer, som har lyst til at opleve nataktive dyr. Med lommelygte skal man følge små reflekser rundt på en rute i skoven. Der er gode muligheder for at se dyr som ræv, grævling, rådyr eller måske en ugle.

Find ruterne HER

God fornøjelse.