Vælg en side

Naturen i september

Nordens citrusfrugt

Så har naturensspisekammer fyldt hylderne op med havtorn. I Vesthimmerland kan du plukke havntorn på de kommunalearealer ved Rønbjerg. Find det badevandsflaget og der er havtorn så langt øjet rækker.

Opskrift på havtornsirup

Pluk eller klip havtorn af busken. Frys dem ned da de så er lettere at få af grenen. Kog lige dele havtorn, sukker og vand f.eks. 4 dl. I ca. 5 minutter, hvorefter massen hviler i en time.

Gryde med havtornBilledet viser havntorn som hænger til afdrypning

Si havtornmassen hvorefter der koges videre på væsken indtil den ønskede sirupkonsistens. Siruppen hældes på flaske skyllet i atamon.

Havtornsirup på flasker

Æbler på Skrump

Så er æblerne modne og det er tid til at spise og gemme til “dårligere” tider. Æbler kan med stor succes skrælles, skæres i skiver og hænges til tørre, for senere at bruges som snack eller i forskellige madretter. Hele æblehoveder kan også skrælles, hvorefter kernehuset stikkes ud. Øjne og mund skæres ud og område omkring næsen skæres væk. Æblehovedet tørres i ca. en uge på et varmerør eller lignende. Efter en dag, placeres rulleøjne i øjenhullerne, som så tørres fast i takt med at æblet skrumper.

 

Frisk æble og en rigtig tørret æbletrold

 

 

Fem tip til at bekæmpe dræbersneglen i at formere sig

I øjeblikket er sneglene, og desværre også dræbersneglene, i fuld gang med at lægge deres æg for at sikre næste års generation. De lægger æggene i jorden, og tit kan du finde dem i kanten af græsplænen, i komposten eller under krukker.

Tip 1 Byg fuglekasser

3 drenge som stolt fremviser deres fuglekasse

En række smådyr i haven som pindsvin, frøer, tudser, løbebiller og fugle spiser også de små snegleæg og små dræbersnegle. Derfor kan det være en fordel at skabe gode levebetingelser for smådyrene i din have.

Byg f.eks. fuglehus sammen med ungerne, det fordobler glæden mange gange.

Tip 2 Vinbjergsneglen spiser dræbersneglens æg

Vinbjergsnegle med æg

Vinbjergsneglen æder dræbersneglens æg, så fjern endelig ikke æg fra vinbjergsneglen. Pas god på sneglen som har et helt specielt sexliv.

Vinbjergsengelens sexliv

Vinbjergsnegle parrer sig oftest fod mod fod. De kan bruge mange timer på at ligge og beføle hinanden. De har hver en kærlighedspil, som de gerne skal have fyret af det rette sted, og det er ikke så let.

2 Vinbjergsnegle parret sig
Kærlighedspilen er en centimeter lang kalknål, som dannes i kønsorganerne og som skydes ind i modparten. Ud over kalk indeholder nålen hormoner, som afslapper modtagerens hunlige kønsveje og som fremmer pileafskyderens muligheder for at blive far.
Pilen skal helst ramme i modpartens kønsorganer for at virke ordentligt, men ofte rammer den ved siden af. (kilde Naturens sexliv af Bjørli Lehrmann)

Tip 3 leopardsneglen æder levende snegle og æg.

leopardsnegl

Leopardsneglen er et rovdyr, og da den samtidig er en af de hurtigste snegl, kan den indhente andre snegle og spise dem.

Leopardsneglens meget specielle sexliv

Leopardsneglensneglen indleder deres parring med at cirkle rundt om hinanden, men det foregår højt oppe i et træ eller på en væg. Og det sker om natten.
Deres slim er meget sej, og når de cirkler laver de en slimstreng, som kan bære deres vægt. De forlader nu det faste underlag for blot at hænge i denne streng, og hængende på denne måde udkrænger de nu deres enormt lange penisser, som er fortykkede i enden. Begges er over ti centimeter lange, altså ofte længere end sneglen selv. Disse penisser slynger sig omkring hinanden og udveksler sædpakker, hvorefter parterne går hver til sit. (kilde Naturens sexliv af Bjørli Lehrmann)

Tip 4 indsamling af æg

dræbersneglæg

En dræbersnegle kan lægge op til 400 æg på en sæson, så potentielt kan det give mange nye planteædere, hvis der ikke reduceres i ægproduktionen.

Ønsker du ikke at dræbersneglen skal formere sig, er det nu du skal ud at indsamle æggene.

Tip 5 spis dem som drys

Billede af Nak og Æd udsendelse

I programmet “Nak og Æd” har journalist og naturmanden, Jørgen Skouboe, og kokken, Nikolaj Kirk, spist dræbersnegleæg oven på en ormekage. Det har jeg aldrig smagt – og tror nu heller ikke det er det tip jeg vil vælge.

BATMAN” i tusmørket!

Stille aftener giver gode mulighed for at opleve flagermus helt tæt på. Og med en batdetektor er det også muligt at høre dem.

Flagermusene jager om natten. De fanger nogle af de insekter, der er aktive i mørket – f.eks. natsværmere, biller og myg. For at finde rundt i mørket, bruger flagermusen sin stemme og stemmens ekko. Flagermusens stemme er så høj, at vi mennesker ikke kan høre dem. Når lyden rammer noget bliver den kastet tilbage igen som et ekko. Flagermusen har nogle meget store og forfinede ører, så den ud fra ekkoet kan finde ud af, hvor langt byttedyret er væk. På samme måde finder flagermusen ud af, om der står et træ eller en mur i mørket, som den skal flyve udenom.

Du kan prøve at kaste små sten op i luften, så vil du se flagermusen dykke efter stenen i håb om, at det er en lække natsværmer.

På videoklippet ses en brunflagermus. Det ved jeg, da lydfrekvensen ligger på 21-24 MHz hvilket lyden fra brunflagermusen gør.

Find videoklip her :https://studio.youtube.com/video/Hczf6-gr3ro/edit