Vælg en side

Natur- og aktivitetsjulekalender for hele familien

Følg med Naturekspeditionens natur- og aktivitetsjulekalender. Hver dag kan du selv “åbne lågen” og blive inspireret til aktiviteter til julepynt og nemme billige julegaver. Materialerne til aktiviteterne skal findes i naturen og kan fremstilles af alle, hvis I hjælpes ad.

Tegning af en gammel nisse Hej jeg hedder Poul. Jeg er 750 år gammel og er den ældste af nisserne her i skoven. Derfor er det også mig, der skal holde styr på alle de andre nisser i skoven. Det kan nogen gange godt være lidt svært, da de andre er nogle værre drillenisser.

Her i december har vi rigtig travlt, for da skal vi finde på ideer til julepynt og gaver, men jeg har også lidt af en opgave med at hjælpe jer mennesker med, hvad man må og ikke må i skoven. Ï får lige skovens regler, så I ved hvor I må indsamle til juleaktiviteterne.

1.dec.

Pindsvin lavet af ler med agern som pigge

Pindsvin

Vi nisser elsker pindsvin. Driller vi dem for meget, ruller de sig sammen og stikker os med de mange pigge de har på kroppen. De sover desværre vintersøvn, så vi ser dem først til april. Men så er det godt vi kan lave vores egne pindsvin at lege med.

Af ler formes kroppen. Ned i leret stikkes frøkapsler fra bøgetræet (bogkapsler). Øjne og næse kan enten males eller du kan finde bær, frø, pinde eller lignende du kan stikke ned i leret.

2.dec.

Trolde og nisser lavet af rensdyrmos

Skovnisser og rensdyr 

Mange tror, at nissers huer er røde, men der tager de fejl. Skovnissers huer kan også være grønne eller brune. Det gælder også nissehuer til rensdyrnisser, som er lavet af rensdyrlav. Husk der stadig skal være rensdyrlav nok at æde af, til Rudolf og hans venner, når de kommer med slæden fyldt med pakker juleaften.

Mal evt. frøkapslen fra bog i den ønskede farve. Lim en tot rensdyrlav fast i frøkapslen. Lim evt. efterfølgende perler på som øjne og mund. Sæt en tråd i til ophæng.

3.dec.

Hjerte og juletræ i bark hængt på gren Materiale til birkebark hjerte og juletræ

Spøgelsestræer i skoven

I skoven findes nisser, trolde, elverpiger, løgtemænd og mange flere. Men mange mennesker tror, der er spøgelser i skoven. Det har jeg nu aldrig set, men måske tror I mennesker, at skovens mange birketræer er spøgelser med deres hvide stammer? Vi nisser ved nu godt, at der ikke findes spøgelser og vi bruger gerne den hvide bark til at pynte op med.

I mange skoven findes væltede træer, som får lov til at rådne til glæde for skovens mange dyr og svampe. Birkebark kan tit løsnes fra stammen. Læg barken i pres i en avis til det er helt tørt. Tegn motiver på barken og klip dem ud. Sæt en tråd i til ophæng.

4.dec.

Kræmmerhus lavet af blade

Skoven kryber i vinterhi

Uha december kan være kold for os nisser, dyr og træer som holder til i skoven. Vi nisser tager huen godt ned om ørene. Dyrene kryber i vinterhi eller får ekstra pels eller fjer på kroppen. Træerne sender den grønne farve ind i træstammen, så de frostsikres. Her i december har mange træer tabt bladene. Dem bruger vi nisser bl.a. til julepynt.

Fold i kræmmerhus af karton. Lim blade på.

5.dec.

Skovens dyne af blade

Lys lavet af fimoler med bladtryk

Nu har skovens dyr, regnorme, biller, snegle spist eller gemt de grønne, røde og gule blade, hvor der stadig var noget spiseligt tilbage. Tilbage i skovbunden ligger et tykt lag af bruneblade. Dem er der ingen som gider spise, så find endelig på noget at bruge dem til.

Ahornblade kan bruges til de flotteste lysestager. I hobbybutikker købes fimoler, der kan lufttørre. Rul leret fladt ud. Læg et egeblad med undersiden på leret og rul med en kagerulle oven på det, så der ses aftegninger ned i leret. Skær med en kniv rundt om leret. Lerbladet foldes rundt om et omvendt glas, hvor det tørrer.

6.dec.

Fællesspisning i skoven

Børn omkring en bålgryde

Fugle foderkogler  

Solen skinner og det er weekend. Så pak madpakken og kom ud og spis madpakker sammen med os nisser og alle skovens dyr. På vejen kan I købe en pakke fedt og lidt fuglefrø. Pak også en gammel gryde, så kan I på de mange bålpladser i skovene, lave fedt kogler til fugle og mus i skoven. Så snart fedtkoglerne bliver hængt op i træerne, vil I kunne se fuglene komme til middag.

Fedt smeltes i en gryde. Dyp koglen ned i fedtet og rul den efterfølgende i fuglefrø.

7.dec.

Appelsinduft i kæmpegranen

Billede af bark  Lys i appelsinskalder

Tit her i december har besøgende i skoven appelsiner med i skoven. Appelsiner dufter så fantastisk af jul. Men skoven dufter faktisk af jul hele året. Hvis du finder kæmpe nåletræet Grandis og trykker i en af de mange blæner, som er på stammen, så flyder der harpiks ud som dufter så fantastisk af appelsin eller citrus.

Appelsinskallerne kan bruges til de flotteste lysholdere. Når lyset er tændt vil det dufte af jul. En appelsin skæres midt over. Frugtkødet tages ud og spises. I skralden prikkes huller med en strikkepind, skruetrækker eller lignende. Skralden fyldes ud med papir så skålen ikke falder sammen mens den tørrer.

8.dec.

Juletræer med hvide usynlighedspinde

Juletræer lavet af små pinde

Troldene i skoven kan ikke tåle solens stråler. Sker det bliver de forheksede og bliver til troldetræer. Men holder de en hvid pind i munden, er de usynlige og kan færdes over alt i skoven. Desværre sker det tit, at de mister de hvide pinde. Du kan finde dem i skovbunden. Måske pindene stadig har lidt usynlighedskraft, så du bliver usynlig, hvis du tager den i munden. Ellers kan du bruge dem til flotte juletræer.

Klip pinde i forskellige længde, så de danner et juletræ. Bor et hul i midten af hver pind og stik dem på et grillspyd af metal eller træ.

9.dec.

Skovskole

Stjerne lavet i pil

Nogen tror, at nisser kun findes når det er jul. Og andre tror, at nisser ikke går i skole. Der tager man meget fejl, for hos Hr. Ugle som er skovens klogeste er der nisseskole. I dag er nisseopgaven at finde to pinde og bøje dem tre gang hver, så de danner en trekant, der er lige stor på alle sider. Trekanterne kan efterfølgende sættes sammen som en stjerne og bruges til julepynt med mad til skovens fugle.

10.dec.

Juletræet

Grene malet til sjove julenisser til at hænge smykker på

Juletræet med sin pynt, det er det alle grantræer ønsker sig, men langt fra alle består prøven som juletræ. Mange træer mister toppen, fordi gransangeren lander på topskuddet så den knækker. Og så er det ude som juletræ, for hvor skal stjernen så sidde. Flere mister også de yderste lysegrønne skud. F.eks. I mennesker bruger dem til saft. Men alle træer kan komme med som gave juleaften, hvis du fremstiller en knage af træet og giver den som gave.

Sav et stykke af stammen, hvor der er grene på. Del stammen midt igennem, så der er grene som stikke ud, til at hænge ting på. Med en dolk fjernes al bark og knagen males. I toppen bores et hul og knagen kan sættes op på væggen.

11.dec.

Juleguf

Natur pynt på chokolade stykker

Hej. Jeg hedder Rosetta. Jeg er 205 år gammel. Jeg er den de andre kommer til, når de gerne vil have hjælp til at finde noget at spise i skoven. Du kan f.eks. her til jul finde naturpynt til konfekten.

Bog – Find et bøgetræ med bog. Inde i bogen sidder der to små trekantede nødder. De har en brun skal. Rist de små nødder på en pande ved svag varme og skallen kan pilles af.

Koglefrø – Find kogler fra både gran og fyrretræer. Er koglerne lukkede kan de varmes op i ovnen, hvorefter de langsomt folder sig ud og frøene kan drysses ud. De små runde frø frigøres fra ”flyvevingen”.

12.dec.

Kogler i skoven

Sylteglas med kogler og nødder

I skovbunden kan du finde kogler fra nåletræerne. De ligner ikke hinanden, men fælles for dem alle er, at når det er vådt og fugtigt folder de sig sammen. Når det er varmt og tørt, så folder de sig ud igen. Her til jul skal vi bruge dem som er foldede ud, så tag dem med hjem fra skoven i god tid og læg dem et varmt og tørt sted.

Det er ikke kun nisser og mennesker som er på jagt efter koglerne. Tit kan du finde ud af, hvilke dyr som har ædt af koglerne, ved at kigge på ædespor. Find inspiration til at tage på jagt efter ædespor HER

13.dec.

Kogler med frost og kulde

Juletræ lavet af en kogle pyntet med perler

Perler limes på undersiden af koglevingerne.

14.dec.

Skal vi flette vores hjerter sammen?

Hjerte lavet i pil sat i en urtepotte

Flet to pileranker og bind dem fast på en pilestok.

15.dec.

Barklys

Stearinlys med bark viklet rundt om

Bark fra væltede birketræer vikles og limes på et stearinlys. Barken brænder ikke når lyset brænder, men lad det aldrig brænde uden opsyn. I takt med at lyset brænder ned, klippes barken til.

16.dec.

Kogleæg med nobilisskæl

Materialer til kogleskæl kugle Kugle lavet af kogleskæl

Kogler fra nobilis eksploderer for at sprede de mange frø til næste generations træer. I skovbunden kan findes i tusindevis af kogleskæl, som kan indsamles og enten limes eller sættes lagvis på en flamingokugle/æg.

17.dec.

Han og hun kristorn

Julelys pyntet med kristtjørn

Når kristtorn ses i skoven, så tænker vi tit på jul, men det er langt fra alle kristtorn, som har bær til jul. Dels fordi fuglene æder de røde bær, men også fordi ikke alle planter sætter bær.Hvis man har en stor kristtorn uden bær, kan det være en plante, som kun sætter hanblomster.  Man det kan selvfølgelig også være en hunplante, som mangler bestøvning fra en hanplante.

Du kan lave dine egne kristtorn med bær til dekorationer. Lim en rød perle fast i en bogkapsel og sæt den sammen med blade fra krisstorn.

18.dec.

Fugletræet

Foderbræt lavet af træstamme med grene  Flagspætte

Frost og kulde, korte dage gør det rigtig svært for fuglene at finde føde. Du kan hjælpe dem med lidt mad, så de bedre kan holde varmen.

Hullerne i fugletræet er boret med en bormaskine, for det er kun i september og oktober man må fælde hule træer og træer med spættehuller. Men det vil jeg nu slet ikke anbefale, at man gør, for mange dyr bruger hullerne til at søge læ i og senere til at bygge rede i. Hullerne fyldes med fedt og fuglefrø.

19.dec.

Æblenisse

Tørret æble nisse

Du kan få et rødt æble til jul! – det er alle nok blevet lovet, men et skrumpehoved holder alligevel længere, hvis det gemmes tørt.

Skræld et æble og fjern kernehuset så der er hul igennem æblet. Skær huller ind til øjne og mund og skær væk ved siden af næsen, så den fremstår som næse. Tør æblet et varmt sted f.eks. på en radiator eller varmerør. Indsæt rulleøjne når øjenhullerne. øjnene.

20.dec.

Kogler med frost

Glimmerkogler hængt på juletræ

Kogler sprøjtes med lim og glimmer drysses hen over koglerne.

21.dec.

 Juletræet med sin pynt.

Juletræ med stjerne lavet af trådnet og fyldt op med mos og kogler

“Sikken voldsom trængsel og alarm” – stort ryk ind i skoven efter juletræer og pynt til julen. Det våde vejr giver det flotteste mos til moskreationer.

Form en kegle og en stjerne af hønsetråd og fyld mos i. Blomsterne er fyrkogler, hvor de øverste kogleskæl er klippet af. Koglerne er efterfølgende malet.

22.dec.

 Styr på julekortene

køleskabsmagnet lavet af en sebedejesten

Traditionen tro kommer posten stadig med julekort med glade julehilsener. På en frisk gåtur ved stranden, kan du være heldig at finde flotte forstenede søpindsvin. Lim en magnet på bagsiden og der er styr på julekortene på opslagstavlen.

23.dec.

Barknisse

Trold lavet af birkebark og uld

Frostnissen lavet af bark er klar til at pynte det blå og hvide julebord. Form en kegle af pap og lim et stykke bark rundt om. Lim uld fast som skæg og kant til hue. Øjne er to rulleøjne og næsen en perle.

24.dec.

Feberred en julegave

Hjete og stjerne i pil som hænger i et træ

Glædelig jul og godt nytår ønskes alle. Skulle du mangle en julegave, så print et gratis gavekort til en naturoplevelse med Naturekspeditionen i 2016.