Julegaver og julepynt af naturmaterialer

Naturen er fyldt med fine sager, som du kan bruge til at kreere julegaver og julepynt.

Billede af små bregnejuletrær

Bregnejuletræ

Tag bladene fra en bregne og pres dem – så kommer de til at ligne små juletræer. Inden du laminerer bladene, kan du pynte dem. 

Idéen er indsendt af dagplejer Susanne Vestergård fra Gedsted.

Mosjuletræ på birkefod

Mosjuletræ

Form et juletræ af hønsetråd og fyld det derefter med mos, inden du lukker af med en træfod i bunden. Vil du pynte træet, kan du forme en stjerne med hønsetråd, som du også fylder med mos, inden du sætter den på toppen.

Dette træ har vi også pyntet med kogleblomster fra fyrkogler. 

Kræmmerhus lavet af blade

Bladkræmmerhus

Form et almindelig kræmmerhus af karton og klips det sammen. Herefter skal du lime visne – men ikke tørre – blade på kræmmerhuset, så det får et fint, naturligt look.

Kræmmerhus lavet i trådnet og med mos

Kræmmerhus af hønsetråd

Form et kræmmerhus af hønsetråd, som du fylder op med mos, kogler og lignende. Idéen er indsendt af dagplejer Kirsten Michaelsen fra Gedsted.

Du kan også pynte kræmmerhuset med fyrkogler fremstillet som blomster. Klip koglerne til, så de ligner en blomst og mal dem evt. i en fin farve.

Lys lavet af fimoler med bladtryk

Lysestage med blade

Tag et lille glas, der passer til et fyrfadslys, og placer nedfaldsblade omkring, så det dækker hele glasset. Fastgør bladene med en elastik, som du bagefter kan skjule ved at binde et stykke selvbindergarn eller pyntebånd omkring.

 

Lys i appelsinskalder

Appelsinlys

Skær en appelsin midt over og fjern frugtkødet, så der kun er skralden tilbage. Prik nu små huller i skralden med en strikkepind, skruetrækker eller lignende.

Skralden skal tørre, inden den kan bruges som lysestage. For at sikre, at den ikke falder sammen, mens den tørrer, skal du fylde den ud med papir.

Nissepind

Nissepind

Find en pind i skoven og mal toppen rød som en nissehue. Øverst på pinden limer du en hvid kvast fast. Tegn to sorte øjne under nissehuen og lim en fjer fast som skæg.

Idéen er indsendt af dagplejer Lene Krogh.

Til og fra kort lavet af blade

Til og fra kort af blade

Pres små blade, inden du laminerer dem. Herefter skriver du navne på modtager og giver med en tusch og klipper kortene ud.

Idéen er indsendt af dagplejer Susanne Vestergård fra Gedsted.

Brevpapir pyntet med naturpynt

Brevpapir

Tag et stykke papir og placer dobbeltklæbende tape på en del af papiret. Drys herefter sandstrand på og klæb mos, blomster, småpinde og lignende på, så du får det fineste brevpapir.

Mosbamse

Mosbamse

Med mos og hønsetråd kan du forme den fineste mosbamse.

Sådan skaber du din egen mosbamse

Smykke holder

Smykkesamler

Med resterne fra juletræet kan du lave en smykkesamler. Save et stykke af stammen af, hvor der også er en grenkrans. Snit herefter barken af og klip grenen i en passende længde. Bor til sidst et hul i stammen, så du kan hænge smykkesamleren op.

Knager lavet af grene

Knager

Find et stykke træ med én eller flere grene på og flæk træstykket, så der kommer en flad side. Den flade side skal hænge ind mod det, knagen skal hænges op på. Snit barken af træstykket og mal sjove ansigter eller lignende på.

Hjerte lavet i pil sat i en urtepotte

Flettet julehjerte af pil

Find pil i naturen og flet to pileranker. Bind derefter pilerankerne fast på en pilestok, så de formes som et hjerte.

Chokolade med naturpynt

Naturpynt til konfekt

Du kan bruge både bog fra bøgetræer, koglefrø fra gran- og fyrretræer og kandiserede violer som spiselig pynt til din konfekt.

Sådan tilbereder du spiseligt pynt fra naturen

fuglefoder i hjul af pil

Lidt godt til fuglene

Fuglene kan også trænge til en lille julegave i denne kolde tid. Kreer et fuglebræt, fugletræ eller foderkogler til at forsøde fuglelivet i december.

Sådan laver du lidt godt til fuglene

Æble nisse

Æblenisse

Du kan kreere dit eget æbleansigt, ved at lade æblet tørre. Vil du give æbleansigtet et julet twist, kan du pynte det med en lille nissehue.

Sådan gør du:

  1. Skræl et æble og fjern dets kernehuset.
  2. Skær huller til øjne og lav en mund og næse i æblet.
  3. Sæt æblet til tørre på et varmerør. I takt med at æblesaften fordamper, skrumper æblet.
  4. Sæt et par rulleøjne i øjenhullerne inden de er helt lukkede. Tør herefter æblet færdigt.
  5. Form et kræmmerhus af karton og lim stof på, så klovnen kan få en krop, og fremstil en skjorte af to lag stof. Sæt også to filthænder fast i ærmerne med lim.
  6. Stik en blomsterpind gennem hovedet, skjorten og kræmmerhuset, så klovnen er samlet.

Så længe æblet er tørt, kan det holde sig i mange år. Bliver æblet fugtigt, bliver det fedtet og mugner.