Ugens art: Uge 23

Som en del af Danmarks Vildeste Kommune sætter vi i uge 23 fokus på Mælkebøtte (Taraxacum sp.).

Mælkebøtte
Mælkebøtte

Mælkebøtte (Taraxacum sp.)

Mælkebøtter er en velkendt plante, som kan vokse næsten overalt – selv ved kysterne.

Den gule farve er køn og tiltrækker rigtig mange insekter. Der er lavet mange forsøg, hvor der er sat bakker i forskellige farver ud i landskabet, og det er helt klart den gule, som foretrækkes.

Dens frøstand ligner en hvid pelset bold, der let falder fra hinanden. Bolden består af mange små frø med en stilk og en håret ”paraply”, der gør at de kan flyve langt i vinden. Denne paraply kaldes ”en fnok”.

Frøene er føde for mange arter af insekter og mus, men vidste du, at mange fugle faktisk også spiser frøene? For eksempel stilits, grønirisk, skovspurv og dompap.

Fuglene flyver sidelæns hen til mælkebøtten med benene forrest. Når de får fat i mælkebøtten, lander de på jorden, med frøstanden under sig. Her sidder de og guffer i sig. De bider nøjsomt fnokken af og spiser kun selve frøet, da fnokken er lidt som at spise hår.

Hvad gør vi i Vesthimmerland?

For at forbedre biodiversiteten omkring det gamle rådhus i Farsø, slås græsset kun én gang om året, og det afslåede materiale samles op og fjernes. Det gøres for at give plads til flere nøjsomme urter, der ikke klarer sig godt i kampen om plads med de dominerende græsser. Med flere nøjsomme urter, kommer også flere blomster og dermed et mere diverst smådyrsliv.