Ugens art: Uge 51

Som en del af Danmarks Vildeste Kommune sætter vi i uge 51 fokus på Syvplettet mariehøne (Coccinella septempunctata).

Syvplettet mariehøne
Syvplettet mariehøne

Syvplettet mariehøne (Coccinella septempunctata)

Syvplettet mariehøne kender de fleste. En næsten halvkugleformet bille, med røde dækvinger og 7 sorte pletter. Han og hun er ens. Den er dagaktiv og sidder i det tidlige forår og nyder solens varme. I Danmark findes omkring 50 forskellige arter af mariehøns – og pletterne er ofte en god indikator artsnavnet.

Både larver og voksne lever af diverse smådyr, især bladlus. Ved fødemangel har larverne en vis grad af kannibalisme, og de voksne spiser med pollen og svampesporer.

Mængden og udbredelsen af bladlus dikterer mængden og udbredelsen af mariehøns. Mange bladlus giver mange mariehøns. Falder mængden af bladlus pludseligt, vandrer mariehønsene efter føde – mange ender ved strandene og kan genere badegæster, da de bider.

De stærke farver signalerer, at dyret er ildesmagende og let giftigt (bl.a. for fugle). Advarselsfarverne er typisk rød-sort og gul-sort. Både larver og de voksne biller har farverne. Trues mariehønen, vil den oftest spille død og udskille en ætsende, giftig, orange blodvæske. Det er et kemisk forsvar (kaldet refleksblødning), som beskytter mod bl.a. myrer. Denne blodvæske er tidligere brugt til smertestillende f.eks. tandpine.

Hvad gør vi i Vesthimmerland?

For at forbedre biodiversiteten omkring det gamle rådhus i Farsø, slås græsset kun én gang om året, og det afslåede materiale samles op og fjernes. Det gøres for at give plads til flere nøjsomme urter, der ikke klarer sig godt i kampen om plads med de dominerende græsser. Med flere nøjsomme urter, kommer også flere blomster og dermed et mere diverst smådyrsliv.