Ugens art: Uge 6 2022

Som en del af Danmarks Vildeste Kommune sætter vi i uge 6 fokus på Fuglegræs (Stellaria sp.)

fuglegræs
fuglegræs2

Fuglegræs er enårige urter, som danner store, mere eller mindre tætte tæpper, der lægger sig hen ad jorden. Stænglen har én hårrække eller to modsatte, og er ellers hårløs. Dog er de behårede mod blomsten.
De er afhængige af insekter til bestøvning og er værtsplante for diverse natsværmere som møl, målere, og ugler. Et par eksempler er okkergul bladmåler, det sorte c, udråbstegnsugle og fuglegræsbladmåler.
Fuglegræs har fået sit danske navn fordi den er en populær spise blandt fugle. Især hønsefugle ”græsser” den. Det latinske slægtsnavn Stellaria kommer fra stellar, som betyder stjerne. Stjerne hentyder til blomsterformen.
Vi har 3 arter af fuglegræs i Danmark, der ligner hinanden meget. Almindelig fuglegræs blomstrer hele året og hedder media. Skov-fuglegræs hedder neglecta og blomstrer i maj-juni. Bleg fuglegræs hedder pallida, som betyder ’bleg’. De næsten lukkede blomster uden kronblade blomstrer i april-juni.

Fuglegræs er spiselig i moderate mængder i f.eks. salat, suppe og kryddersmør. Hele planten, undtagen roden, kan spises. Den er desuden en gammelkendt medicinplante, som blev brugt mod bl.a. kløe, lungesygdomme, smertestillende og jernmangelanæmi.

Hvad gør vi i Vesthimmerland?

For at forbedre biodiversiteten omkring det gamle rådhus i Farsø, slås græsset kun én gang om året, og det afslåede materiale samles op og fjernes. Det gøres for at give plads til flere nøjsomme urter, der ikke klarer sig godt i kampen om plads med de dominerende græsser. Med flere nøjsomme urter, kommer også flere blomster og dermed et mere diverst smådyrsliv.