Vælg en side

Naturen i maj

Hvorfor dufter det når det regner?

Vi kender alle den fantastiske friske duft, lige før og i starten af, at det begynder at regne. Specielt når solen skinner og det skifter over til regn, da dufter det ekstra kraftigt. Det skyldes, at vejret skifter fra højtryk til lavtryk, hvorved ilten i jorden frigives og duften af jord og forrådnelse kan duftes.

Naturens barometer

Skovmærke

Buketter af skovmærker

Som barn, har jeg sammen med min familie, plukket masser af skovmærker, som vi bandt i små buketter. Hjemme hængte vi dem op i vinduet og lod dem tørre. Lige inden det begynder at regne frigives de skønneste søde dufter fra blomsterne og vi vidste, at lige om lidt kommer der regn.

Gammeldags æblekage

Skovmærker smager også lækker, hvis den knuses i fløden til æblekagen. Du kan fint tage æblemos, makroner og fløde med i skoven og servere den frisk sammen med kaffen. Fløden rystes i en pose, hvor i de knuste skovmærker blandes. Velbekomme!

Æblekage med Bellis

Naturens spisekammer åbner

I maj spirer alt i naturen og der er masser af muligheder for at indsamle til lækre retter. På en tur rundt i skov, eng og strand samlede en flok naturvejleder, først i maj, 140 forskellige spiselige planter. Jeg vil anbefale at starte med ukrudt, som man kender og med sikkerhed ved ikke er giftig. Men ret hurtig lærer man planterne at kende og der kan eksperimenteres med spændende ukrudtsmad.

Pynt madpakken og forfriskningen op med ukrudt og myre

I april er der gode muligheder for at indsamle ukrudt, som kan pifte madpakken op. Mælkebøtteblad, hønsetarm, tusindefryd og gederams smager lækkert.

Find flere opskrifter fra naturens spisekammer HER

Se også hvordan jeg tilbereder en lækker myresmoothie HER

Madpakke pyntet med planter og blomster

Mælkebøttesirup

flaske med mælkebøttesirup
Naturen er pt. helt fyldt med solskinsgule mælkebøtter. Til glæde for mange og stor fortrydelse for andre, ikke mindst når de frøspredes. Men der findes en løsning. Pluk mælkebøtterne og spis dem. De gule hoveder kan bruges til den skønneste sirup.

Find opskriften HER

Nu blomstre træerne

I maj måned blomstre træerne På mange træer kan vi med det blotte øje se blomsterne. Bl.a. kastanjetræerne som har store flotte hvide blomster, og røde japanske kirsebærtræer eller alle vores frugttræer er vi ikke i tvivl om, hvornår de blomstre. Men der er mange andre træer, som også blomstre, men som vi skal kigge nærmere på for at se blomsterne. Prøv f.eks. at studere ahorn, bøg eller eg. Disse træer blomstre også, men vi lægger ikke så tit mærke til det, før om efteråret, hvor træernes frugter ses meget mere tydeligt.

Sommerfugle pr. postordre

Tidselsommerfugl på en tidsel

På stille dage ses de flotteste sommerfugle på jagt efter nektar i blomster. At følge udviklingen fra æg, laver, puppe indtil den nye sommerfugl folder vingerne ud er en fantastisk oplevelse.

Du kan gå på jagt efter æg fra tidselsommerfugl på bagsiden af tidselblade. Nældens takvinge lægger sine æg på brændenældeblade. Har du ikke tålmodig til selv at finde dem, så kan du også bestille dem på nettet.

Sommerfuglelarver på dåse

Larver ankommer i et glas med foder. Her skal de være indtil de forpupper sig i låget. Hvorefter de flyttes over i et net. Det er pt. ikke muligt at bestille æg og larver.

Tidselsommerfugllarver

Sommerfuglepupper