Naturen i maj

Bliv klogere på naturen og få inspiration til sjove og lærerige aktiviteter for hele familien.

Mennesker i bøgskov

Blomstrende træer

I maj blomstrer træerne. På mange træer kan vi med det blotte øje sagtens se, at træerne blomster – det gælder bl.a. kastanjetræerne, som har store hvide blomster, såvel som japanske kirsebærtræer og vores frugttræer.

Andre træer blomster dog også, selvom vi ikke umiddelbart kan se det ved første øjenkast. Prøv f.eks. at studere ahorn, bøg eller eg. Disse træer blomstre også – men vi lægger ikke så tit mærke til det, før om efteråret, hvor træernes frugter ses meget mere tydeligt.

Sommerfuglen Nældenstakvinge

Sommerfugle i forårssolen

På stille dage kan du se de flotteste sommerfugle på jagt efter nektar i blomsterne. Du kan også gå på jagt efter æg fra sommerfuglene og på den måde følge deres udvikling fra æg og lave til puppe og sommerfugl.

Bliv klogere på sommerfuglene i Vesthimmerland

Store blade som bruges som paraply

Duften af forårsregn

Vi kender alle den fantastiske friske duft lige før – og i begyndelsen af – et regnskyl. Duften er særlig kraftig, når solen skinner, og det skifter over til regn. Men hvorfor dufter det, når det regner?

Forklaringen er, at vejret skifter fra højtryk til lavtryk, hvorved ilten i jorden frigives og duften af jord og forrådnelse kommer frem.

Skovmærke

En buket af skovmærker

En sjov aktivitet, som vi husker fra vores barndom, var da vi sammen med vores familie plukkede en masse skovmærker og bandt dem sammen i små buketter. Bagefter hang vi dem op i vinduet, hvor vi lod dem tørre.

En buket af skovmærker kan varsle dig om, at der er regn på vej. Lige inden det begynder at regne, frigiver den ophængte buket den skønneste søde duft, som fortæller, at det lige om lidt vil regne.

der laves mad over bål

Brug naturens spisekammer

I maj spirer alt i naturen, og der er masser af muligheder for at indsamle ingredienser til lækre retter.

På en tur rundt i skov, eng og på strand fandt en flok naturvejledere først i maj 140 forskellige spiselige planter – så der er nok at vælge imellem.

Vi anbefaler, at du starter med ukrudt, som du kender og med sikkerhed ved ikke er giftig. Du vil hurtigt lære en masse planter at kende, så du løbende kan eksperimentere med flere spændende retter.

Få inspiration i Naturekspeditionens opskrifter

Æblekage med Bellis

Brug skovmærker i din madlavning

Skovmærker er ikke bare flotte at kigge på – de smager også lækkert.

Du kan f.eks. bruge skovmærker i din æblekage og på den måde give den klassiske dessert et naturligt tvist.

Få opskriften på gammeldags æblekage med skovmærker

Flaske med mælkebøttesirup

Brug mælkebøtter i din madlavning

I maj er naturen fyldt med de smukke, solskinsgule mælkebøtter. Nogen elsker synet, mens andre er mindre glade for mælkebøtten, særligt ikke når de frøspreder. Det findes der heldigvis en løsning på.

Du kan plukke mælkebøtterne og spise dem. F.eks. kan du bruge de gule hoveder til den skønneste sirup.

Find opskriften på mælkebøttesirup